Жилещи насекоми

Кое е добре да знаете при ужилване

Жилещите насекоми могат да причинят тежък алергичен шок. Биологичното вещество, което отделят, се приема като чуждо тяло от някои организми и започва борбата на тялото срещу него. Най-опасното е, когато хората не подозират, че може да са свръхчувствителни към оси и пчели. Онези, които вече са жилени и знаят, че организмът им е реагирал негативно, би трябвало да носят у себе си пособия за първа помощ в такива случаи – ­ спринцовка и адреналин, за да могат веднага след забиване на жилото или ухапване да поставят инжекция. По този начин ще предотвратят фаталните последици.
Алергичните реакции започват броени минути след ухапването и много бързо може да се стигне до шок. Най-напред се появяват обриви и сърбежи, зачервяване и подпухване в резултат на отделяния хистамин. Особено рисково е ухапването по устните и въобще в областта на главата. Може да се стигне до задушаване, предупреждават токсиколози. Не забравяйте, че при алергичен шок времето е от изключително значение за спасяване на живота.
Ако един човек е жилен няколко пъти, всека следваща инвазия се приема все по-тежко, тъй като рухва имунната с犀利士
истема. Не се препоръчва изпробване първо на рецепти от народната медицина, като мазане с чесън или метален предмет. Подобни методи могат да намаляват само сърбежа, но при шок няма да помогнат.