Къщна стоножка

Приятел или враг е тази стоножка?

Снимка на стоножкаСтоножката, която е най-вероятно да забележим в дома си е така наречената къщна стоножка. Тя е с жълтеникаво-кафяво тяло и тънки, подобни на ресни многобройни крачета. На ръст достига около 4 см и обитава трудно достъпни места и тавански помещения, тъй като е изключително притеснителна спрямо хорското присъствие. Този вид многоножка е нощен хищник, който се укрива през деня в процепи и труднодостъпни места, откъдето изпълзява нощем, за да ловува.

Опасни ли са къщните стоножки?

Обикновената къщна стоножка (Scutigera coleoptrata) е от малкото насекоми, които не пренасят опасни зарази. Тя дори може да бъде причислена към полезните насекоми, тъй като осигурява напълно естествен биологичен контрол над популацията на други насекоми. Стоножката се храни основно с паяци, мухи и техните лаври (нека не пропускаме и хлебарките), което е причина да не я приемаме, като много сериозна заплаха, а по-скоро като помощник в борбата с останалите видове.

Въпреки това, повечето хора изпитват панически страх и отвращение при вида на това малко и много подвижно насекомо, поради което се опитват бързо да го елиминират. Проблемът е, че с конвенционалните препарати, продавани в аптеките трудно можем да се справим със стоножки, тъй като те изискват директно опръскване срещу насекомото, а стоножката е невероятно бърза и за части от секундата намира къде да се укрие.

Ако трябва да говорим за опасност, то такава може да предизвика друг вид инсект от семейството на стоножките – сколопендрата (Scolopendra Cingulata), която също е чест гост в домовете на хората, но която, за разлика от къщната стоножка е много агресивна и може да причини ухапване, което, освен, че е доста болезнено може да предизвика алергична реакция у някои хора.