Дървеници

Дървеници – унищожаване
и борба с дървениците.

 

Снимка на дървенициВ света съществуват повече от 80 вида дървеници, като най – опасна за човека е т.н. обикновенна дървеница (Cimex Lectularius). Този вид са известни още и с името постелни дървеници, тъй като се срещат най – често по легла, дивани, чаршафи или други постелки. Не рядко този вид се разпространяват в гардероби, паркет и всякакви други дървени повърхности и са много трудни за унищожаване, ако не се ползват специализирани препарати.

Тези насекоми са активни главно нощно време, когато техния гостоприемник – човека си легне и заспи. Тогава дървениците нападат и започват да кръвосмучат. Най – често ухапване от дървеници може да се види в областта на корема и по гърба. Ухапаните от дървеници участъци от тялото наподобяват ухапване от комар само, че са много по – на гъсто по тялото. Няколко часа след ухапване от дървеница, която вече отдавна се е скрила в обежището си, кожата на потърпевшия започва да се издува и излизат първите пъпки, които често са болезнени при допир.

Самото унищожаване на дървеници е изключително специфичен процес, но не и невъзможен. Добре е да знаете, че при липса на необходима температура и влажност възрастните дървеници могат да издържат без храна дори една година. Също така е важно да знаете, че за пълното унищожаване на дървеници е от огромно значение от колко време са се заселели в даден обект, като най – добрият вариант е да се предриемат действия по унищожаването им до 10 дни след като са се появили. Много често наши клиенти бъркат ухапване от дървеници с ухапване от бълхи или комари и дълго време не взимат нужните мерки. Заради това, ако някое помещение е било заселено с дървеници повече от 15 дни, трябва да се извършат две поредни обработки в разстояние на 7 до 10 дни. Така ще бъдат унищожени дори и новоизлюпените малки дървеници и ще се предотврати понататъчното им размножаване.

 

БОРБА С ДЪРВЕНИЦИ. ПРЕМАХВАНЕ НА ДЪРВЕНИЦИТЕ.

 

Извършването на борба с дървеници както в жилища, така и в търговски обекти е много по – различно от борбата с другите вредни насекоми. Най-често имаме проблеми с постелните дървеници. Те са упорити и понякога много трудни за премахване вредители, защото имат няколко характерни само за тях особености. Освен това препаратите действащи върху другите нсекоми се различават много от препаратите за дървеници. Важно значение при борба с дървениците е ранното им откриване. Много често нашите клиенти установяват твърде късно наличието на дървеници. Ето защо в 90% от случаите за да сме напълно сигурни, а и за да гарантираме, че няма да има рецидив и дървениците ще бъдат премахнати напълно от вашия обект се налага повторно третиране от седмия до десетия ден след, като е извършена първата обработка против дървеници. Вторичното третиране срещу дървеници е задължително и се прави за да бъдат премахнати и напълно унищожени техните новоизлюпени яйца. Не е за пренебрегване и факта, че дърениците се крият дори и в най – малките процепи и пукнатини от дървените предмети, в гънките на спалното бельо, в матраците и други места, където трудно се прониква дори и с професионална техника като нашата. Заради тези особености при борба с дървеници ние ви препоръчваме, когато се извършва обработка да не подценявате гореспоменатите факти и да се доверите на дългогодишният ни професионален опит при премахване на дървеници както в жилища, така и в различни по вид и размер тъговски обекти.