Гризачи

Плъхове. Унищожаване на плъхове, борба с плъховете и др. гризачи.

Снимка на плъхПлъховете както и мишките спадат към разред Гризачи на клас Бозаиници.  Още в древноста благодарение на пътуващите кораби плъховете, криейки се в трюмовете им се разпространили из цялото земно кълбо. В днешно време има над 100 вида плъхове, от тях у нас се срещат два вида сив плъх и черен плъх. Тези гризачи са много интелигентни животни и живеят в строга йерархия по между си. Когато бъде поставен препарат за унищожавне на плъхове, те изпращат плъх който буквално дегустира заложеният препарат. Ако ялият от препарата гризач, оцелее и другите плъхове започват да ядат. 
 

Плъховете изграждат своите жилища най – често под земята. Изключитено интересен е фактът, че изграденото от плъховете жилище се състои от две помещения – едното е спалня, а другото забележете е тоалетна. Тази тоалетна е изградена в близост до помещението, където плъховете спят и представлява дупка в която интелигентните и добре организирани животинки изхвърлят изпражненията си. Така тези напръв поглед обикновенни плъхове всъщност се оказват доста интелигентни и находчиви гризачи, откъдето идва и проблемът с унищожаването им. 
 

Ето и малко информация за срещаните у нас сив и черен плъх. Тези гризачи стават полово зрели на 3-4 месечна възраст, като годишно могат да създадат от 2 до 5 поколения. Бременноста при тези плъхове е много кратка между 18 и 30 дни, което спомага за бързото им размножаване. Сивият плъх средно ражда около 8 малки, а черният – 7. 
 
Сивият плъх е по известен като канален плъх. Той достига на дължина до 25 см, а теглото му варира между 150 и 600 грама. На цвят е сиво-кафев или тъмно сив като коремчето му е по светло. Сивият плъх плува много добре и обича да обитава мазета, складове, септични ями и канализации от където често пъти прониква в домовете на хората. 
 

Черният плъх пък е по известен като корабен или покривен плъх. Този гризач е по дребен от сивият си събрат, като достига дължина до 21 см. и тегло от 100 до 300 грама. На цвят е по-тъмен от сивият плъх, а понякога е и напълно черен. Той е добър катерач и може да скача на височина до 1м. Предпочита да обитава таваните на жилищни сгради, цехове, складове, но понякога се среща и в лозовите насъждения. 

Мишки

Снимка на мишкаДомашната мишка е най-разпространеният вид от всички бозайници по света. Ето защо и нападението, а и последвалото унищожаване на мишки не е рядкост дори в модерните и добре поддържани обекти. В сравнение със своите събратя плъховете, мишките са по-дребни и грициозни гризачи, достигащи на дължина до 10-12 см. и тегло 15-25 гр. Мишката съзрява много рано – още на първия месец, което спомага за изключително бързото и размножаване. Бързото създаване на поколение прави унищожаването на мишките още по – трудно, ако не е извършено на време и с подходящите препарати. 
 

Една мишка годишно може да създаде до 10 поколения, като едно поколение може да е съставено от до 13 малки. 
Мишката е гризач, който обича да нагризва храната и да я складира в дупката си. Домашната мишка живее в семейства състоящи се от няколко женски мишки, един мъжки екземпляр и техните малки. Мишките са отлични катерачи и обичат да обитават както сгради, така и насъждения от слънчоглед, царевица, ориз и т.н. 

 

МИШКИ – НЯКОЛКО ПОВЕДЕНЧЕСКИ ОСОБЕНOСТИ ОТЛИЧАВАЩИ ГИ ОТ ПЛЪХОВЕТЕ

 

Мишките имат няколко специфични особеност в поведението и начина им на изхранване, които ги отличават от плъховете. 

На първо място от значение е разликата в големината и теглото между мишка и плъх. Полово зрялата мишка – разбира се е много по-малка по размер от полово зрял плъх. Ето защо, ако обектът ви е нападнат от мишки, то най – вероятно местата от където са проникнали гризачите трябва да са с големината малко по – голяма от лешникова ядка, ако дупката е много по – голяма има вероятност да сте нападнати не от мишки а от плъхове. 

Мишкта има още една главна особеност този път в поведението и на хранене. Докато плъховете изяждат по – големи количества храна, то мишките с малкият си размер далеч не са по – малко безвредни защото те обичат да нагризват огромно количество различни храни. Иначе казано отрицателните последствия при мишките са големи, защото макар и малки по размер те успяват благодарение на особеността си да нагризват храните, да причиняват огромни щети както в домовете на хората, така и в селкостпанските насъждения. 

Никога не трябва да забравяме, че нагризвайки хранителни продукти мишките могат да ги заразят с пренасяни от тях болести.

ГРИЗАЧИ. БОРБА С ГРИЗАЧИТЕ.

Една от най – често срещаните грешки при борбата с гризачите и в частност борба срещу плъховете е неправилното залагане на родентициди (препарати за борба с гризачи – плъхове, мишки и т.н.). Повечето хора не знаят някои малки детайли за правилното водене на борбата срещу гризачите и пренебрегват факта, че плъховете са изключително ителигенти и предпазливи животни, които живеят в строга семейна йерархия. 

Друг основен проблем е неправилният подбор на препарати за гризачи. Нашият дългогодишен опит в борбата с различните видове гризачи е доказал, че правилният подбор на препарати е толкова важен, колкото и самото им залагане. Ето защо в зависимост от конкретния случаи ние предлагаме и прилагаме индивидуален подход при унищожаването на гризачи, били те плъхове, мишки, сънливци (съсели) и т.н. 

Борбата с гризачите понякога е изключително трудна и изисква специфични познания за начинът им на живот, които ние отлично сме изучили и умело използваме за да ги премахмен за дълго време от вашето жилище или търговски обект.

 

ВРЕДИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ПЛЪХОВЕТЕ В ЗАКРИТИ ПОМЕЩЕНИЯ

Попаднали веднъж във вашия дом, офис или търговски обект плъховете атакуват първоначално хранителните запаси, а след изчерпването им нападат кабелите. Тази интересна привичка на плъховете ги прави изключително вредни не само за посевите и храната в къщи, но и за цялата ел. инсталация. Не са рядкост случите когато ни се обаждат разтревожени клиенти и ни съобщават, че в обекта им има нашествие от плъхове, при което те са прегризали кабелите на телефона или пък алармената система. Важното е да не се паникьосвате, а да ни се обадите, а ние максимално бързо ще отстраним проблема ви.

Ние работим с последно поколение високоефективни родентициди (препарати за унищожаване на плъхове) и използвайки познанията и дългогодишният си опит, знаем точно къде, как и колко да заложим от тях за да постигнем максимално бързо нужният ефект.